Trailing stop

Trailing stop je príkaz, ktorým sa posúva úroveň stop loss v závislosti od pohybu ceny. 
 
Aby bolo toto vysvetlenie jasnejšie, vezmime si príklad:
 
Obchodník si otvorí nákupnú pozíciu a nastaví si stop loss pod aktuálnou cenou. Zároveň zadá príkaz trailing stop na úrovni pod aktuálnou cenou, ale nad úrovňou daného stop lossu. Ak cena pôjde nahor, úroveň trailing stop ju automaticky nasleduje, pričom si zachováva nastavenú vzdialenosť. V prípade, že cena klesne, trailing stop zostáva na mieste. Týmto spôsobom má obchodník možnosť dosiahnuť vyšší zisk v prípade vzostupného trendu, pretože príkaz stop loss jeho pozíciu predčasne neuzavrie.  
 
 
Trailing stop navyše pomáha obchodníkom obmedziť straty. Obchodník si napríklad otvorí nákupnú pozíciu na cene 1,3400 a príkaz trailing stop zadá o 50 pipov nižšie, t.j. na úrovni 1,3350. V prípade, že sa cena začne pohybovať smerom nahor a prekročí hranicu 1,3400, trailing stop ju automaticky nasleduje, pričom dodržiava nastavený rozdiel 50 pipov od aktuálnej ceny. To znamená, že ak sa cena dotkne úrovne 1,3700, trailing stop posunie príkaz stop loss na úroveň 1,3650. Ak sa cena zníži, úroveň zadaného stop lossu sa nezmení. 
 
 
Pokiaľ ide o predajné pozície, trailing stop funguje iným spôsobom. Obchodníci ho zadávajú  nad aktuálnu cenu. Keď cena začne klesať, trailing stop posunie príkaz stop loss podľa nastaveného pomeru. Ak cena stúpne, trailing stop sa nepohne. 
 
 
Trailing stop automaticky nastaví príkaz stop loss na hodnotu, ktorú obchodník potrebuje. Využívajú ho najmä tí, ktorí nemajú možnosť trvalo sledovať pohyby cien. Trailing stop sa osvedčil aj pri vnútrodennom obchodovaní, kde je potrebná rýchla reakcia na akúkoľvek cenovú zmenu. Dôležité je, že trailing stop je aktívny iba vtedy, ak je obchodná platforma pripojená k serveru. V opačnom prípade neplní svoju funkciu, t. j. príkaz stop loss zostáva na mieste. To však nie je problém pre tých, ktorí používajú službu VPS. Vďaka nej zostávate pripojení, aj keď máte problémy s pripojením na internet.